مقالات

آشنایی با انواع پوشاک سنتی ایرانی

آشنایی با انواع پوشاک سنتی ایرانی

با توجه به وسعت و گستردگی کشور ایران و اینکه تعداد کثیری از مردم ایران فارس هستند، اما مشاهده می شود که دارای اقوامی متعدد با زبان، سنت و لباس خاص و ویژه هستند که معرف آداب و رسوم مردم همان منطقه بوده و هر یک به گونه ای متفاوت و در رنگ ها و طرح های مختلف وجود دارند و بسیار زیبا و چشم نواز می باشند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

لباس سنتی قشقایی

ایل قشقایی دارای ریشه هایی از ایل های ترکی، کردی و عربی هستند و یک طایفه از عشایر کوچ نشین ایرانی می باشند که برخی از آنها هنوز هم مسیرهای باستانی مهاجرت را دنبال می کنند. زنان با دامن های حجیم، چند لایه، رنگارنگ و روسری بلندی که در زیر چانه گره می زنند، مشاهده می شوند. مردان نیز دارای پیراهن های سفید بدون یقه و روپوش های بلندی هستند که در وسط آن توسط یک چوب گرد بسته شده است. دوگوشی گرد یا کلاه های دو گوش آنها از نمد پشم گوسفند ساخته شده و منحصر به قبیله قشقایی است.

لباس سنتی بلوچ

مردم بلوچ از جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان و هم مرز با پاکستان و افغانستان هستند و به همین دلیل لباس های سنتی آنها شباهت زیادی به شلوار کمیز دارد که نوعی از شلوار گشاد با پیراهن یا پیراهن بلند است، شلوارهای بلند، پیراهن های گشاد و عمامه برای مردان مرسوم است. لباس زنان نیز به همین سبک پیراهن و شلوار است که به صورت دست دوزی، تزیین و آراسته می شود و به بلوچی دوزی معروف است و همچنین از یک شال بلند که اغلب سر و شانه های آنها را می پوشاند، استفاده می کنند.  

لباس سنتی بختیاری

لباس های قبیله عشایر بختیاری از نظر طراحی بسیار متنوع و زیبا بوده و در جهت سازگاری با شرایط آب و هوایی مختلفی که در هنگام مهاجرت با آن مواجه می شوند و از فلات علفی منطقه خوزستان تا کوهستان را شامل می شود نیز تکامل یافته است. لباس مردان عشایر، یک لباس تونیک است که شلوارهای پهن در ناحیه مچ پا بسته می شوند، لباس زنان نیز به صورت دامن های رنگارنگ و لایه لایه با جلیقه های هماهنگ می باشد و برای آراستن بیشتر و بهتر لباس از روسری های بلند همراه با زیورآلات دست دوز استفاده می کنند.

لباس سنتی کرد

کردها مردمان بومی در استان کردستان هستند. زنان و مردان کرد همگی تمایل دارند تا لباس های سنتی خود را بپوشند که لباس هایی گشاد بوده که با کمربند پهن در قسمت کمر بسته و جمع می شود. مردان کت های مناسب می پوشند، در حالی که زنان روسری خود را با سکه ها و جواهرات مختلف تزئین می کنند. ممکن است از نوعی کلاه مخملی مشکی که با مهره های کهربایی و فیروزه ای یا نقره ای و طلایی تزیین شده اند نیز استفاده نمایند.

لباس سنتی لر

لباس های مردان لر برگرفته از رنگهای خنثی می باشند و کلاه های مشکی و شال های سفیدی که بر دور کمر آنها پیچیده می شود و لباس زنان لر نیز دارای رنگهای روشن و شاد و با نوارهای تزیینی که روی کاف شلوار آنها چسبانده شده است. یک جلیقه آستین لباس بلندی را که از بالا پوشیده شده نشان می دهد و پس از پیچیدن روسری به سر، گردن و شانه ها، قطعه بلندی از آن از پشت آویزان می شود. با انواع منجوق و سکه ها و مهره هایی که از روسری آویزان است، تزیین می شود که جلوه بسیار زیبایی را به این لباس می بخشد و به همین دلیل است که گفته می شود، لباس سنتی لر از جذاب ترین انواع لباس ها می باشند.

لباس سنتی ترکمن

ترکمن ها در قسمت اعظم ایران و در امتداد مرز با ترکمنستان زندگی می کنند و صدها سال به عنوان قبیله کوچ نشین زندگی کرده اند. امروزه رویه زندگی آنها به شیوه مدرن تبدیل شده، زیرا بسیاری در خانه ها و چادرهای دائمی زندگی می کنند، اگرچه برخی سنت عشایری را ادامه می دهند. زنان با پوشیدن لباس های بلند با روپوش باز، اغلب قسمتی از صورت خود را با پارچه ای که درست زیر بینی آویزان است پنهان می کنند. کلاه های پشمی که برای محافظت در برابر هوای سرد استفاده می شود، ویژگی بارز لباس های مردانه ترکمن است.

لباس سنتی بندری

لباس زنان بندری معروف به استفاده از نوعی چادرهای گلدار و رنگ روشن  است که موها و قسمت بالای بدن را می پوشاند و همچنین ممکن است برخی از آنها از نقاب برای پوشش چهره استفاده کنند. همچنین دارای پوشش هایی از پیراهن یا شلوار های تزیین شده و دست دوز می باشند که زیبا و خارق العاده می باشد.

لباس سنتی مازندرانی

مازندرانی ها که بومی منطقه دریای خزر ایران هستند، در مقایسه با لباس های سنتی مناطق دیگر، دارای لباس هایی ساده تر می باشند. معمولا زنان مازنی شلوار مشکی در زیر دامن های کوتاه و پف دار می پوشند و تاپ آن به سبک لباس مجلسی است که معمولاً در قسمت بالای تنه آن سنتی دوزی شده است. روسری آنها یکی از تزئینی ترین پوشش های آنهاست که با مهره و منگوله تزئین می شود. لباس های مردانه نیز یک جلیقه ساده است که روی پیراهن های نخی سفید پوشانده شده، داخل شلوارهای شکاری قرار گرفته و جوراب های تیره تا زیر زانو کشیده شده است.

لباس سنتی گیلک

مردم گیلک بومی منطقه شمالی گیلان هستند و ترجیح می دهند در دامنه کوه های البرز و دشت های اطراف دامداری کنند. لباس زنانه شامل پیراهن های چین دار بلند است که با جلیقه مخملی مشکی و با گلدوزی درخشان تزئین شده است و به جای شلوارهای پهن که در لباس سنتی ایرانی رایج است، دارای دامن هایی بسیار بلند با راه راههای افقی رنگارنگ می باشند و همین استفاده از رنگ های شاد و متنوع باعث شده که لباس گیلکی بسیار جذاب و زیبا باشد.  

 

نظر خود را بنویسید

نظرات کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است