تنبور دوزی چیست؟ | بررسی 6 کاربرد تنبور دوزی + معرفی ابزار و نکات مهم


امین هاشمی

نویسنده
۵ آذر ۱۴۰۳
زمان حدودی مطالعه:7 دقیقه

دسته بندی :

مقالات آموزشی
تنبور دوزی چیست؟ | بررسی 6 کاربرد تنبور دوزی + معرفی ابزار و نکات مهم
هنرمندان از گذشته تا امروز، از روش‌های گوناگونی برای تزئین پارچه استفاده می‌کنند. برخی از این روش‌ها شامل جواهر دوزی، مروارید دوزی، ملیله ‌دوزی و خامه‌ دوزی می‌شود، اما در این میان یک روش دیگر نیز وجود دارد که نسبت به مابقی روش‌ها از قدمت و محبوبیت بیشتری برخوردار است؛ این روش تنبور دوزی نام

هنرمندان از گذشته تا امروز، از روش‌های گوناگونی برای تزئین پارچه استفاده می‌کنند. برخی از این روش‌ها شامل جواهر دوزی، مروارید دوزی، ملیله ‌دوزی و خامه‌ دوزی می‌شود، اما در این میان یک روش دیگر نیز وجود دارد که نسبت به مابقی روش‌ها از قدمت و محبوبیت بیشتری برخوردار است؛ این روش تنبور دوزی نام دارد. تنبور دوزی ممکن است در نگاه اول مشابه مابقی روش‌های تزئین پارچه باشد، اما در حقیقت این هنر پر از نکات و تکنیک‌های متفاوت و جذاب است که در ادامه این مقاله از دوخت برتر به طور کامل به آن‌ها اشاره شده است.

هنر تنبور دوزی

به هنر تزئین پارچه با استفاده از نخ، مروارید، مهره و پولک تنبور دوزی گفته می‌شود. کلمه تنبور دوزی از ترفند کشیدن و محکم کردن پارچه، داخل قابی دایره‌ای الهام گرفته شده است. نکته جالب هنر تنبور دوزی این است که در واقع هنری به این نام وجود ندارد و به دوخت و دوز با استفاده از سوزن تنبور، تنبور دوزی می‌گویند. تفاوت سوزن تنبور با سوزن‌‌های معمولی در سرعت روند کار است. سوزن تنبور با قابلیتی که دارد امکان اتمام طرح را در مدت زمان کوتاه‌تری به شما می‌دهد.
تنبور دوزی هنری لوکس و با تاریخچه‌ی طولانی است که به دو بخش دستی و صنعتی تقسیم می‌شود. در گذشته هنرمندان به صورت سنتی و دستی تنبور دوزی انجام می‌دادند اما امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و محبوبیت این هنر، روش صنعتی نیز وارد بازار شده است. به طور کلی، از روش دست دوز برای تولید لباس‌های فاخر و سفارشی و از روش صنعتی برای تنبور دوزی روی لباس‌های بازاری که در حجم بالا تولید می‌شوند استفاده می‌شود.

کاربرد های تنبور دوزی

تاریخچه تنبور دوزی

منشا هنر تنبور دوزی به دلیل محبوبیت بالا و فراگیر بودن آن در سراسر جهان، به صورت دقیق مشخص نیست؛ اما شنیده‌ها حاکی از این است که هنر تنبور دوزی در قرن هفدهم و در کشور هندوستان بیشتر مورد توجه بوده. البته ناگفته نماند که آثاری از تنبور دوزی بر روی پوشاک توت عنخ آمون در مصر باستان نیز یافت شده است. هنر تنبور دوزی در قرن هجدهم به فرانسه و بریتانیا منتقل شد و طرفداران زیادی در این کشورها پیدا کرد؛ اما لازم به ذکر است که با وجود طرفداران بسیار زیاد این هنر در اروپا، تنبور دوزی یقینا ریشه‌ای آسیایی دارد.
در طول قرن هجدهم زنان در نقاط مختلف دنیا، از هنر تنبور دوزی به عنوان نوعی سرگرمی هنگام معاشرت با دوستان خود و در مهمانی‌ها استفاده می‌کردند؛ چرا که این هنر نیاز به دقت بالایی ندارد و تنها با داشتن صبر، حوصله و استمرار امکان‌پذیر است.
در قرن نوزده، به دلیل علاقه شدید مردم به هنر تنبور دوزی و فراگیر شدن آن، ماشین‌هایی مخصوص تنبور دوزی تولید شد که کورنلی نام داشتند. این ماشین‌ها با رشد و پیشرفت تکنولوژی روی کار آمدند و امکان انجام تنبور دوزی با سرعت بالا و در مدت زمان کوتاه را برای افراد به وجود آوردند.

ابزار مورد نیاز برای تنبور دوزی چیست؟

برای تنبور دوزی روی پارچه، شما به ابزار و لوازمی نیاز دارید که با استفاده از آن‌ها بتوانید این هنر را با خلاقیت خود ترکیب کرده و به نمایش بگذارید. در ادامه به این ابزار و لوازم اشاره شده است.

1. سوزن

سوزن تنبور یا تمبور، سوزنی مخصوص بافندگی است که از نوک تیزی برخوردار می‌باشد. این سوزن یک شیار برای قرار گرفتن نخ و یک پیچ قفل در قسمت بالایی دارد. از سوزن تنبور برای انواع هنرهای تزئین پارچه مانند پولک دوزی، سنگ دوزی، ملیله دوزی، منجوق دوزی و جواهر دوزی نیز استفاده می‌شود. برای آشنایی با تمام مفاهیم و تکنیک‌های جواهردوزی، ما به شما تهیه دوره جواهر دوزی در تخفیفات ویژه مجموعه دوخت برتر را پیشنهاد می‌کنیم.
سوزن تنبور انواع گوناگونی دارد، برخی از این سوزن‌ها دسته چوبی و برخی فلزی هستند. در زمان‌های گذشته از سنگ و استخوان نیز برای ساخت دسته سوزن تنبور استفاده می‌کردند.

2. نخ

بهترین نخ‌ها برای تنبور دوزی، نخ‌ ابریشم، نخ فلزی و نخ‌های تابیده شده هستند.

3. مهره و پولک

برای انجام هنر تنبور دوزی می‌توان از انواع وسیله‌های تزئینی مانند منجوق، ملیله، مروارید و پولک استفاده کرد.

4. پارچه

یکی از اصلی‌ترین لوازم مورد نیاز برای هنر تنبور دوزی، پارچه است. پارچه مناسب تنبور دوزی می‌بایست ریز بافت باشد تا دوخت‌ها به بهترین شکل ممکن کنار یکدیگر قرار بگیرند. تنبور دوزی معمولا مناسب پارچه‌های تور، گیپور و مخمل می‌باشد اما شما با توجه به هدف خود می‌توانید از تمام پارچه‌های تار و پودی استفاده کنید. پارچه‌ی شیشه‌ای ارگانزا نیز برای تنبور دوزی انتخاب مناسبی است. همانطور که گفته شد یکی از پارچه های مناسب این کار پارچه مخمل است. به مطلب زیر از سایت alnassaj توجه فرمایید:

Velvet is known for its high-quality texture, offering softness, durability, and a velvety appearance. It is made from natural fibers like silk or cotton, or synthetics like polyester, with natural fibers being the most premium. Velvet’s ability to reflect light gives its colors a rich, deep quality.

مخمل به دلیل بافت باکیفیت، نرمی، دوام و ظاهری مخملی شناخته شده است. از الیاف طبیعی مانند ابریشم یا پنبه یا مواد مصنوعی مانند پلی استر ساخته شده است که الیاف طبیعی بالاترین کیفیت را دارند. توانایی مخمل در بازتاب نور به رنگ های آن کیفیتی غنی و عمیق می دهد.

5. قیچی

قیچی مناسب تنبور دوزی، می‌بایست تیغه‌ی تیز، برنده و کوچک داشته باشد و به هیچ عنوان کند نباشد چرا که باعث آسیب دیدن نخ‌ها و پارچه می‌شود.

6. کاربن و رولت

انتقال طرح تنبور دوزی به پارچه را می‌توان یکی از چالش‌های این هنر دانست. گاهی طرح‌های تنبور دوزی می‌توانند بسیار پیچیده باشند، اما استفاده از کاربن و رولت برای انتقال طرح کار را آسان‌تر می‌کند.

7. کارگاه

کارگاه برای ثابت و محکم نگه داشتن پارچه و آسان‌تر شدن تنبور دوزی استفاده می‌شود. کارگاه‌ها در سایز، جنس و اشکال مختلف قابل تهیه هستند.

نکات تنبور دوزی

نکات مهم تنبور دوزی

در هنر تنبور دوزی باید بیشتر از هر چیزی به جنس پارچه و وزن مهره‌ها دقت داشت، چرا که در صورت سنگین بودن بیش از حد مهره‌ها و دوخت آن‌ها روی پارچه‌ای با جنس توری امکان آسیب دیدن و پاره شدن پارچه وجود دارد. نکته دیگر در تنبور دوزی گره زدن نخ در پایان کار است. گره زدن نخ نهایی در پایان کار موضوع بسیار مهمی می‌باشد، چرا که اگر گره نخ باز شود به مرور زمان تمامی نخ‌های کار شل شده و جلوه اولیه خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل دقت به جنس نخ‌ها نکته ضروری محسوب می‌شود؛ برخی نخ‌ها مانند نخ‌های نامرئی با یک بار گره زدن ثابت شده و دیگر باز نمی‌شوند اما نخ‌هایی مانند نخ ابریشم به دلیل نرمی و لطافت نیازمند چندین بار گره زدن هستند.

6 مورد از کاربردهای تنبور دوزی

تنبور دوزی هنری پرکاربرد است که در ادامه به برخی از این کاربردها پرداخته شده است.

1. تنبور دوزی در لباس مجلسی

تنبور دوزی روی لباس‌ مجلسی یکی از اصلی‌ترین کاربردهای این هنر است و باعث چند برابر شدن ارزش و جلوه لباس می‌شود. معمولا در لباس‌های سفارشی و شخصی‌دوزی تنبور دوزی اصلی جدا نشدنی است. این هنر معمولا در بعضی از قسمت‌های لباس انجام می‌شود اما گاهی در سراسر لباس نیز نقش می‌بندد.

2. تنبور دوزی در وسایل منزل

تنبور دوزی علاوه بر کاربردهایی که روی لباس دارد، در وسایل منزل نیز کاربردی است. برخی از وسایل منزل که مناسب تنبور دوزی هستند شامل رومیزی، روتختی، پرده و کوسن‌ها می‌شود. با تنبور دوزی می‌توانید زیبایی منزلتان را بیشتر کنید و حس شادابی و سرزندگی را به منزل خود هدیه دهید.

3. تنبور دوزی در یقه

تنبور دوزی در یقه، یکی از زیباترین تزئینات در لباس محسوب می‌شود. تنبور دوزی روی یقه، می‌بایست قبل از دوخت قطعات پارچه به یکدیگر باشد و پس از دوخت لباس امکان‌پذیر نیست.

4. تنبور دوزی در سر آستین

برای تنبور دوزی در سر آستین‌های لباس، می‌بایست پس از برش الگوی سر آستین روی پارچه، آن را لایی چسب چسباند و پس از چسباندن لایی و انتقال طرح، شروع به تنبور دوزی کرد.

5. تنبور دوزی در کیف

تنبور دوزی روی کیف‌، کاملا به جنس پارچه‌ی کیف بستگی دارد و پارچه‌ی کیف مشخص می‌کند که چه نوع تنبور دوزی قابل اجرا می‌باشد.

6. تنبور دوزی در کفش

تنبور دوزی روی کفش، معمولا روی کفش‌های تابستانه که قسمتی از آن‌ها توری است انجام می‌شود و ظاهری شاداب و زیبا به کفش می‌دهد.

ابزار تنبور دوزی

سخن پایانی

تنبور دوزی هنری است که از گذشته‌های دور تا امروز، نه تنها محبوبیت خود را از دست نداده بلکه طرفداران بیشتری در سراسر دنیا پیدا کرده است. در این مقاله از مجموعه دوخت برتر به طور کلی به کاربردها و نکات مهم این هنر جذاب پرداختیم، امیدواریم نکات ذکر شده در این مقاله برای شما کارآمد بوده باشد.

سوالات متداول

آیا هنر تنبور دوزی به سرمایه اولیه زیادی نیاز دارد؟
خیر، تنبور دوزی برخلاف هنرهای دیگر به سرمایه اولیه زیادی نیاز ندارد و تنها با داشتن کمی صبر و حوصله امکان‌پذیر است.

آیا تنبور دوزی همان خامه دوزی است؟
این دو هنر کاملا مشابه یکدیگر هستند اما در خامه دوزی معمولا از مرواریدها و سنگ‌های تزئینی استفاده نمی‌شود. برای آشنایی بیشتر با هنر خامه دوزی مقاله خامه دوزی چیست را مطالعه کنید.

آیا از سوزن تنبور دوزی برای ساخت اکسسوری نیز می‌توان استفاده کرد؟
بله؛ ساخت اکسسوری به روش تنبور دوزی یکی از راه‌های خلق آثار هنری جذاب و کسب درآمد است.

امین هاشمی

نویسنده
اشتراک گذاری در :‌

دیدگاه خود را درباره این بلاگ بنویسید

با ارسال دیدگاه خود درباره این بلاگ به بهبود و کیفیت بلاگ ها کمک کنید.