آشنایی با انواع لایی چسب | 8 مورد از کاربرد های لایی چسب در خیاطی
امین هاشمی
دسته بندی :
اگر به هنر خیاطی علاقهمند باشید، بیشک میدانید که برای استحکام بخشیدن به برخی قسمتهای لباس میبایست از انواع لایی چسب استفاده کرد. به طور کلی، استفاده از لایی چسب به لباس ایستایی میبخشد و به مقاومت بیشتر لباس کمک میکنند. لایی چسب، اغلب برای قسمتهای مشخصی از لباس مانند یقه، سجاف، مچ و کمر استفاده میشود؛ اما هنگام دوخت کت در صورتی که جنس آن لطیف و نازک بود، قسمت جلوی کت به صورت کامل لایی چسب میخورد تا ایستایی لازم را پیدا کند. برای آشنایی بیشتر با لایی و انواع آن، در ادامه این مقاله از دوخت برتر همراه ما باشید.
لایی چسب چیست؟
لایی چسب یکی از مهمترین ملزومات خیاطی محسوب میشود که تاثیر بسزایی در ظاهر نهایی لباس دارد. لایی چسب انواع گوناگونی دارد که هر یک ویژگیها و جنس مخصوص خود را دارند. معمولا یک طرف لایی چسب دارای لایهای چسبناک میباشد که هنگام اتو کردن ذوب شده و به پارچه اصلی میچسبد؛ اما نوع دیگری از لایی چسب وجود دارد که در هر دو طرف چسبناک است و مخصوص چسباندن دو پارچه به یکدیگر است. علاوه بر لایی چسب، خیاطی شامل ملزومات دیگری نیز میشود که برای آشنایی با آنها میتوانید مقاله لیست لوازم مورد نیاز خیاطی را مطالعه کنید.
انواع لایی چسب
همانطور که میدانید، پارچهها از جنسها و الیاف گوناگونی تولید شدهاند؛ برخی از پارچهها لطیف و ریزشدار هستند و برخی دیگر ضخیم و مقاوم میباشند. انتخاب لایی مناسب برای هر پارچه، با توجه به جنس و ایستایی آن صورت میگیرد؛ برای مثال هنگام دوخت پارچههای ریزشدار مانند حریر از لایی حریر و هنگام دوخت پارچهها ضخیم مانند پارچه پشمی از لایی کاغذی استفاده میشود. در ادامه به هر یک از انواع لایی چسبها به صورت جداگانه پرداخته شده است.
1. لایی چسب حریر
یکی از انواع لایی چسب، لایی حریر است که یک سمت آن چسب دارد و با حرارت به لباس مورد نظر میچسبد و باعث میشود تا لباس حالت بهتری به خود بگیرد. این لایی مناسب پارچههای لطیف میباشد و برای دوخت انواع مانتو، شومیز و تاپ کاربرد دارد. لایی حریر به دلیل تنوع رنگی بالا، این امکان را به افراد میدهد تا لایی را متناسب با رنگ پارچه انتخاب و تهیه کنند.
2. لایی چسب کاغذی
لایی چسب کاغذی، نسبت به لایی چسب حریر از ضخامت بیشتری برخوردار است و مناسب پارچههای ضخیم میباشد. این لایی به عنوان لایی چسب زنجانی نیز شناخته میشود. عرض لایی چسب کاغذی معمولا 90 سانتی متر است و استفاده از آن موجب استحکام بیشتر پارچه میشود.
3. لایی زانفیکس
لایی زانفیکس یکی از کاربردیترین انواع لایی چسب است که در هر دو سمت خود لایه چسبنده دارد. این نوع لایی برای چسباندن دو لایه پارچه به یکدیگر کاربرد دارد، تنها کافی است لایی زانفیکس را میان دو لایه پارچه قرار داده و با استفاده از حرارت ملایم اتو کنید.
4. لایی چسب ارگانزا
لایی ارگانزا، به عنوان یکی از لطیفترین لایی چسبها شناخته میشود و معمولا برای پارچههای ظریف و نازک کاربرد دارد. این نوع لایی چسب، اغلب در دوخت انواع لباس شب، لباس نامزدی و لباس عروس استفاده میشود. برای آموزش انواع لباس شب و عروس، میتوانید کاملترین و تخصصیترین پکیج لباس شب و عروس را از مجموعه دوخت برتر تهیه کنید.
5. لایی چسب پرشین
لایی پرشین در سالهای گذشته فقط در رنگهای سفید و مشکی تولید میشد اما امروزه شما میتوانید با توجه به نیاز خود از رنگبندی متنوع آن استفاده کنید. پیشنهاد میشود قبل از برش لایی پرشین آن را آبکشی نمایید تا از آبرفت احتمالی جلوگیری شود.
6. لایی چسب فرانسه
لایی چسب فرانسه در دو نوع، لطیف و آهاردار تولید میشود. از نوع لطیف آن که از ایستایی کمی برخوردار است برای دوخت انواع لباسهای دکلته استفاده میشود و نوع آهاردار آن که بسیار ضخیم است در دوخت انواع یقه و مچ کاربرد دارد.
7. لایی چسب سوزنی
نام دیگر لایی چسب سوزنی، لایی مویی میباشد که از پشم تهیه شده و در دو نوع چسبدار و ساده تولید میشود. تفاوتی که میان لایی چسبدار و ساده وجود دارد این است که لایی چسبدار با استفاده از حرارت به پارچه میچسبد اما لایی ساده میبایست به پارچه دوخته شود و نمیچسبد. از این نوع لایی برای دوخت انواع پالتو و کت استفاده میشود.
8. لایی چسب گریوه
جالب است بدانید لایی گریوه شباهت چشمگیری به لایی کاغذی دارد؛ برای مثال از هردوی آنها برای دوخت انواع مانتو، پالتو و پارچههای ضخیم استفاده میشود. لایی چسب گریوه نسبت به مابقی لاییها از ایستایی بیشتری برخوردار است و میتوانید آن را در ضخامتهای مختلف تهیه کنید.
9. لایی چسب لنگان
لایی چسب لنگان بافتی شبیه به پارچه دارد و به دلیل آهاردار بودن و ضخامت بالا در دوخت انواع کت و شلوار مردانه استفاده میشود.
10. لایی چسب تایوان
لایی چسب تایوان، از انواع لاییهای بدون بافت است. این مدل لایی نسبت به لایی حریر از ضخامت بیشتری برخوردار میباشد و معمولا به منظور گلدوزی یا خامهدوزی در قسمتهای مختلف لباس استفاده میشود.
8 مورد از کاربردهای لایی چسب
لایی چسب انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها کاربردهای متفاوتی دارند. در ادامه به 8 مورد از مهمترین کاربردهای لایی چسب پرداخته شده است.
1. بالا بردن ایستایی پارچه
مهمترین کاربرد لایی چسب در ایستایی بخشیدن به پارچه است. به طورکلی لایی در قسمتهای مختلف لباس به کار میرود و موجب افزایش استحکام و دو چندان شدن جلوه لباس میشود.
2. حفاظت از بافت پارچه
برخی از پارچهها دارای تراکم بافت پایینتری نسبت به سایر پارچهها هستند و ممکن است بر اثر یک فشار یا کشش دچار پارگی شوند؛ به همین دلیل برای دوخت این نوع پارچهها از لایی استفاده میشود تا استحکام و مقاومت آن افزایش پیدا کند و از بروز هرگونه آسیب جلوگیری شود. همچنین خوب است که در این باره مطلب زیر از سایت sourceoffabric را نیز مطالعه کنید:
Fashion designers often rely on finishes to create aesthetically pleasing garments. A soft finish, for instance, can enhance the comfort of a cotton shirt, while a glossy finish can make silk or satin fabrics appear luxurious and elegant.
طراحان مد اغلب برای ایجاد لباسهای زیباییشناختی بر روی پرداخت تکیه میکنند. به عنوان مثال، روکش نرم میتواند راحتی یک پیراهن نخی را افزایش دهد، در حالی که روکش براق میتواند پارچههای ابریشمی یا ساتن را مجلل و زیبا جلوه دهد.
3. جلوگیری از ایجاد چروک
برخی از پارچه ها مانند پارچههای نخی به سادگی چروک میشوند، به همین دلیل برای جلوگیری از چروک شدن آنها میتوان از انواع لایی استفاده کرد.
4. افزایش طول عمر پارچه
لایی چسب گزینه بسیار مناسبی برای مقاوم ساختن انواع پارچه میباشد، به همین دلیل در بسیاری از موارد به منظور افزایش طول عمر پارچههای گران قیمت مانند پارچههای مجلسی یا پارچههایی از جنس ابریشم، از لایی چسب استفاده میشود.
5. استفاده از لایی در پارچههای کشی
هنگام دوخت پارچههای کشی، در قسمتهایی که نیازی به انعطافپذیری پارچه نیست، میتوان از انواع لایی چسب استفاده کرد. برای آموزش اصولی لباسهای کشی میتوانید مقاله آموزش طراحی لباس کشی را مطالعه کنید.
6. کاربرد لایی در لباسهای اندامی
در لباسهایی که کاملا فیت اندام هستند مانند اکثر لباسهای مجلسی، بهتر است از لایی استفاده شود زیرا در این صورت هنگام حرکت فرد درزهای لباس به سادگی باز نمیشوند.
7. کاربرد لایی در پارچههای لطیف و سبک
معمولا در لباسهایی که با پارچههای لطیف و نازک دوخته میشوند، از لایی برای ایجاد استحکام و همچنین بالا بردن سطح ایستایی استفاده میشود. به طورکلی لایی چسب به پارچههای نازک ماندگاری و مقاومت میبخشد.
8. کاربرد لایی چسب در گلدوزی
گلدوزی یکی دیگر از مواردی است که برای زیبایی بیشتر آن میتوان از لایی چسب استفاده کرد. برای این کار میتوانید قبل از انتقال طرح و شروع به کار از لایی چسب حریر برای ایستایی بیشتر پارچه اصلی استفاده کنید.
مزایای استفاده از لایی چسب چیست؟
از مهمترین مزایا و کاربردهای لایی چسب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد استقامت و ماندگاری بیشتر در پارچههایی با تراکم پایین
- بالا بردن ایستایی پارچه و خوشفرم شدن آن در قسمتهای مختلف لباس مانند سرآستین و یقه
- جلوگیری از ایجاد چروک در پارچههای نخی
- رفع عیوب پارچههای نازک و ضخیم
- حفاظت از پارچههای گرانقیمت نظیر ابریشم که ممکن است در زمان دوخت یا پوشیدن آسیب ببینند
- جلوگیری از باز شدن درز لباسهای چسبان و تنگ
- استفاده در برخی قسمتهای لباسهای کشی که نیازی به انعطافپذیری ندارند
در انتخاب لایی چسب چه نکاتی را باید مد نظر داشته باشیم؟
هنگام انتخاب لایی میبایست به نکات مهمی توجه داشت تا بتوان لایی مناسب جنس پارچه را تهیه کرد. برخی از این نکات به شرح زیر است:
· جنس پارچه
جنس و الیاف به کار برده شده در پارچه اصلیترین نکته قابل توجه در انتخاب لایی چسب است. شما باید متناسب با تار و پود، تراکم، لطافت و بافت پارچه لایی چسب را انتخاب کنید تا در آخر یک محصول زیبا و چشمنواز داشته باشید.
· ضخامت پارچه
یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، ضخامت لایی چسب میباشد. ضخامت لایی چسب میبایست متناسب با ضخامت پارچه اصلی انتخاب شود.
· نوع دوخت
در نظر داشته باشید که نوع دوخت پارچه میتواند تاثیر زیادی در محصول نهایی شما داشته باشد؛ در واقع بهتر است هنگام انتخاب لایی به متناسب بودن رنگ لایی چسب و پارچه اصلی دقت داشته باشید.
سخن پایانی
استفاده از لایی چسب در دوخت انواع لباس، تاثیر قابل توجهی بر ظاهر و جلوه نهایی آن میگذارد؛ به همین دلیل شناخت انواع لایی چسب و کاربرد آنها موضوع بسیار تاثیرگذاری میباشد. امیدواریم این مقاله از دوخت برتر، سوالات شما در رابطه با انواع لایی و کاربرد آن را برطرف کرده و برای شما کارآمد بوده باشد.
سوالات متداول
لایی گریوه و لایی کاغذی چه شباهتهایی با یکدیگر دارند؟
هردوی این لاییها برای دوخت لباسهای مجلسی به کار برده میشوند.
لایی سوزنی شامل چند نوع میشود؟
لایی سوزنی در دو نوع چسبدار و ساده تولیده میشود. تفاوتی که میان لایی چسبدار و ساده وجود دارد این است که لایی چسبدار با استفاده از حرارت به پارچه میچسبد اما لایی ساده میبایست به پارچه دوخته شود و به آن نمیچسبد.
در انتخاب لایی به چه نکاتی باید توجه داشت؟
جنس پارچه، ضخامت پارچه و همچنین نوع دوخت
امین هاشمی