پارچه کرپ چیست؟ | با 15 مورد از انواع پارچه کرپ و کاربرد های آن آشنا شوید


تیم تحریریه دوخت برتر

نویسنده
۱۸ آبان ۱۴۰۳
زمان حدودی مطالعه:8 دقیقه

دسته بندی :

دسته‌بندی نشده
پارچه کرپ چیست؟ | با 15 مورد از انواع پارچه کرپ و کاربرد های آن آشنا شوید
بی شک اگر شما یک خیاط با تجربه باشید می دانید که انواع مختلف پارچه با توجه به اینکه جنس های مختلفی دارند کجا استفاده می شوند. پارچه کرپ نیز یکی از مدل های مختلف پارچه است که بیشتر برای نازک دوزی کاربرد دارد و خود پارچه کرپ نیز انواع مختلفی دارد.

هنگامی که قصد دارید برای دوخت یک لباس پارچه تهیه کنید، اولین ویژگی که به آن توجه خواهید کرد جنس پارچه است. پارچه‌ها جنس‌های گوناگونی دارند که هر یک از آن‌ها از ویژگی‌های متفاوتی برخوردار هستند. پارچه‌ کرپ، یکی از قدیمی‌ترین و پرطرفدارترین پارچه‌ها در صنعت مد است. این پارچه از خانواده‌ی پارچه‌های تاری پودی بوده و انواع مختلفی دارد. پارچه‌های کرپ با استفاده از نخ‌های تاب‌دار در ضخامت‌های گوناگون تولید می‌شوند، به همین دلیل شما می‌توانید با توجه به نیاز خود یکی از طیف‌های پارچه کرپ را انتخاب کرده و لباس مورد نظر خود را به مرحله دوخت برسانید. برای آشنایی با انواع پارچه کرپ و کاربردهای این پارچه، پیشنهاد می‌کنیم در ادامه این مقاله از دوخت برتر همراه ما باشید.

پارچه کرپ چیست؟

اصطلاح کرپ ریشه در زبان فرانسوی دارد و به معنای نازک و کوچک است. این پارچه، یکی از پارچه‌های سنتی محسوب می‌شود که در زمان‌های گذشته برای بافت آن از ابریشم استفاده می‌کردند؛ اما امروزه در تولید این پارچه از الیافی مانند پنبه، پشم، ریون و پلی استر نیز استفاده می‌شود. کاربرد پارچه‌های کرپ با توجه به ضخامت و الیاف آن‌ها متفاوت است، اما به صورت کلی این پارچه در دوخت انواع لباس و وسایل منزل مانند پرده و رو مبلی کاربرد دارد. همانطور که گفته شد تاریخچه این پارچه به فرانسه مربوط می شود توصیه میشود که برای آشنایی بیشتر با تاریخچه پارچه کرپ به مطلب زیر از سایت fabricpitara توجه فرمایید:

 The history of crepe fabric dates back to Europe, especially France. The French word for "curled" or "crinkled" is where the word "crêpe" originates. Through sophisticated weaving techniques and chemical treatments, crepe fabrics have historically been distinguished by their unique texture.

"تاریخچه پارچه کرپ به اروپا و به خصوص فرانسه برمی گردد. کلمه فرانسوی برای "فردار" یا "چروکیده" کلمه ای است که کلمه "کرپ" از آن سرچشمه می گیرد. از طریق تکنیک‌های پیچیده بافندگی و استفاده از مواد شیمیایی، پارچه‌های کرپ در طول تاریخ با بافت منحصر به فرد خود متمایز شده‌اند."


پارچه کرپ، معمولا ایستادگی خوبی روی اندام دارد و به همین دلیل مناسب طراحی و دوخت لباس مجلسی نیز می‌باشد. این پارچه به دلیل بافت محکم، براقیت نسبی، ریزش‌دار بودن، جنس لطیف و خاصیت عدم چروک‌پذیری یکی از محبوب‌ترین پارچه‌ها شمرده می‌شود؛ همچنین یکی دیگر از دلایل محبوبیت پارچه کرپ تنوع بالای آن در رنگ و طرح است. 

انواع پارچه های کرپ

انواع پارچه کرپ

پارچه‌های کرپ، از نظر تار و پود، الیاف به کار برده، نوع بافت، روش تولید، جنس و ضخامت به سه دسته تقسیم می‌شوند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

پارچه‌های کرپ نازک

1. کرپ حریر

کرپ حریر یکی از شناخته شده‌ترین نوع کرپ‌ها است که از الیاف ابریشم طبیعی یا مصنوعی تولید می‌شود. در واقع، این پارچه ترکیبی از کرپ و حریر است؛ یعنی سطح آن مشابه سطح پارچه کرپ است و حالت ریزش‌دار و لخت آن مشابه حریر است. تراکم بافت کرپ حریر نسبت به سایر کرپ‌ها کمتر است اما این پارچه بر خلاف ظرافت و سبک بودن بسیار با دوام می‌باشد. از پارچه کرپ حریر معمولا در دوخت لباس‌های مجلسی استفاده می‌شود. این نوع پارچه یکی از پارچه‌های مناسب فصل بهار و تابستان است.

2. کرپ دیور

کرپ دیور، به دلیل خاصیت ضد چروک بودن بهترین انتخاب برای دوخت لباس‌های روزمره و دوخت کت و شلوار‌های اداری است. این پارچه بسیار سبک و نازک بوده و از ترکیب الیاف پنبه و پلی استر تولید می‌شود. این پارچه نیازی به اتوکشی ندارد و از مهم‌ترین ویژگی‌های آن می‌توان به چهار فصل بودن اشاره کرد.

3. کرپ ساتن

کرپ ساتن، ترکیبی از پارچه کرپ معمولی و ساتن است، در واقع یک سمت این پارچه درخشان و نرم مانند ساتن و سمت دیگر آن کمی زبر و مات مانند پارچه کرپ است. این پارچه حالت کشسانی ندارد اما بسیار حالت‌پذیر است و مناسب طراحی و دوخت انواع لباس‌های مجلسی می‌باشد.

4. کرپ فلورانس

پارچه کرپ فلورانس به دلیل لطافت و اتوخور خوبی که دارد یکی از بهترین انتخاب‌ها برای دوخت انواع شومیز، تاپ، دامن و حتی چادر محسوب می‌شود. جنس این پارچه‌ها معمولا از الیاف پلی استر هستند.

5. کرپ مرویجت

کرپ مرویجت، یکی از بهترین و مرغوب‌ترین انواع کرپ است که از محبوبیت بالایی میان خیاطان برخوردار است. این نوع کرپ، ایستایی و نشست خوبی روی اندام دارد؛ همچنین به دلیل اتوخور بودن، نداشتن آبرفت، لطافت، ضخامت کم و کج‌راه بودن بافت آن بسیار پرطرفدار است. هنگام شست و شو و اتو کردن پارچه کرپ مرویجت فراموش نکنید، از دمای آب پایین و حرارت کم استفاده کنید تا بافت این پارچه‌ی ظریف از بین نرود.

پارچه‌های کرپ نیمه ضخیم

6. کرپ جودون

پارچه کرپ جودون یکی از انواع کرپ‌های نیمه ضخیم محسوب می‌شود که به دلیل داشتن بافت مشابه دانه‌ی جو به این صورت نام‌گذاری شده است. یک سمت این پارچه بافتی برجسته و سمت دیگر آن سطحی صاف دارد. از پارچه کرپ جودون به دلیل نیمه ضخیم بودن می‌توان در تمامی فصول سال استفاده کرد.

7. کرپ غواصی

پارچه کرپ غواصی از خاصیت کشسانی و انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار است و به دلیل بافت پر تراکم و وزن سنگین، ایستایی قابل قبولی ندارد. این نوع کرپ بیشتر مناسب دوخت شلوار است.

8. کرپ مک لارن

کرپ مک لارن یکی دیگر از کرپ‌های نیمه ضخیم است که بافتی میله‌ای و پر تراکم دارد. این پارچه از ویژگی‌هایی همچون نداشتن آبرفت، ضد چروک بودن، ایستایی قابل قبول، ضخامت و وزن بالا برخوردار است.

9. کرپ بیسکوئیتی

پارچه کرپ بیسکوئیتی، سطحی برجسته و زبر دارد و یکی از بادوام‌ترین انواع کرپ‌ها محسوب می‌شود. این نوع کرپ به دلیل کشسانی کم، ایستایی مناسب روی اندام، اتوخور بودن، نداشتن آبرفت و قیمت مقرون به صرفه بسیار محبوب است. مرحله شست و شوی پارچه کرپ بیسکوئیتی می‌بایست با دقت صورت گیرد و از دمای مناسب برای اتو زدن آن استفاده شود.

10. کرپ پالادیوم

کرپ پالادیوم، سطحی صاف و لطیف دارد و گزینه‌ی مناسبی برای دوخت انواع مانتو محسوب می‌شود. این پارچه تولید کشور اندونزی می‌باشد و کشسانی پایینی دارد. یکی از ویژگی‌های این پارچه، تنوع بالا در طرح و رنگ آن است.

نکات استفاده از پارچه کرپ

پارچه‌های کرپ ضخیم

11. کرپ گاباردین

پارچه کرپ گاباردین، یکی از اصلی‌ترین انتخاب‌های افراد برای دوخت کت و شلوار مردانه و زنانه است. این پارچه بافتی مانند تیغ ماهی دارد و از الیاف طبیعی، مصنوعی و یا ترکیب این دو تولید می‌شود. از ویژگی‌های کرپ گاباردین می‌توان به ایستایی خوب، اتوخور بودن و تراکم بالا اشاره کرد.

12. کرپ باربی

کرپ باربی یکی از جدیدترین انواع کرپ است و مهم‌ترین تفاوت آن با کرپ‌های دیگر داشتن سطح صاف و صیقلی است. این پارچه به صورت متراکم، کج‌راه و نامنظم بافته می‌شود و در مراحل تولید آن الیاف اسپاندکس یا کشی به کار می‌رود. کرپ باربی، مناسب دوخت انواع لباس‌ها مانند کت و شلوار، دامن و لباس‌های رسمی است و به دلیل قابلیت کشسانی طرفداران خاص خود را دارد. یکی از ویژگی‌های این پارچه بور نشدن و از دست ندادن ایستایی اولیه است.

13. کرپ مازراتی

کرپ مازراتی، بافت ضخیم و پرتراکم‌تری نسبت به کرپ‌های دیگر دارد. سمت روی این پارچه برجسته است و سمت دیگر زبر است. این پارچه در طرح و رنگ‌های متفاوت تولید می‌شود و معمولا آبرفت ندارد؛ اما پیشنهاد می‌شود قبل از مرحله برش و دوخت پارچه را شست و شو دهید تا آبرفت احتمالی آن از بین برود. برای شست و شوی پارچه کرپ مازراتی می‌بایست از آب ولرم استفاده کنید و آن را مقابل نور مستقیم خورشید خشک کنید.

14. کرپ اسکاچی

کرپ اسکاچی به دلیل داشتن سطح نرم و لطیف و در عین حال برجسته بسیار محبوب است و در دسته کرپ‌های ضخیم با قابلیت کشسانی و ایستایی بالا قرار می‌گیرد. این پارچه نسبت به کرپ مازراتی از تنوع کمتری برخوردار است اما یکی از بهترین انتخاب‌ها برای دوخت لباس‌های کژوال محسوب می‌شود.

15. کرپ چیکوتا

پارچه کرپ چیکوتا یکی از مرغوب‌ترین انواع کرپ است که نسبت به سایر پارچه‌ها قیمت بالاتری دارد. از ویژگی‌های این پارچه می‌توان به خاصیت کشسانی دو طرفه، تراکم بالا، وزن سنگین و تن‌خور مناسب اشاره کرد. پارچه کرپ چیکوتا بافتی ریز و کج‌راه دارد و همچنین از سطح زبر و برجسته‌ای برخوردار است.

کاربرد پارچه کرپ

پارچه کرپ به دلیل تنوع بالایی که از لحاظ جنس و الیاف دارد، کاربردهای متفاوتی دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

1. دوخت انواع لباس مجلسی

در دوخت لباس‌های مجلسی می‌توان از انواع کرپ مانند کرپ حریر، کرپ ساتن، کرپ فلورانس و کرپ باربی استفاده کرد. این پارچه‌ها به دلیل ویژگی‌ها و خاصیت ایستایی که دارند مناسب طراحی و دوخت انواع لباس‌های مجلسی می‌باشند.

2. دوخت انواع لباس روزمره

پارچه‌های کرپ به دلیل لطافت و نرمی که دارند یکی از بهترین انتخاب‌ها برای دوخت لباس روزمره محسوب می‌شوند. برای دوخت لباس‌های روزمره مانند انواع مانتو، شلوار و دامن می‌توانید از پارچه کرپ مازراتی یا پارچه کرپ گاباردین استفاده کنید. در این مورد به مطلب زیر از سایت allieolson توجه کنید:

In my opinion, crepe fabric is well suited for any garment that requires a flowing, drapey fabric. This means that blouses, skirts, and dresses all look great sewn with crepe fabric.

به نظر من، پارچه کرپ برای هر لباسی که نیاز به پارچه‌ای روان و نازک دارد، مناسب است. این بدان معناست که بلوزها، دامن ها و لباس ها همگی با پارچه کرپ دوخته شده اند.

3. دوخت انواع لباس‌های فرم

لباس‌های فرم مانند لباس‌های اداری و لباس‌های مدارس نیاز به پارچه‌ای دارند که علاوه بر سبک بودن خاصیت ضد چروک داشته باشند تا پس از گذراندن ساعات طولانی لباس چروک نشود. بهترین گزینه برای دوخت لباس‌های فرم، پارچه کرپ دیور است.

4. دوخت شال و روسری

برخی از انواع پارچه‌های کرپ، مانند کرپ‌های سبک و نازک مناسب دوخت انواع شال و روسری هستند. این پارچه‌ها به دلیل لطیف بودن و ظرافتی که دارند به موهای شما آسیب نمی‌رسانند.

بیشتر بخوانید: آموزش دوخت جیب مخفی

5. دوخت وسایل منزل

پارچه‌های کرپ علاوه بر کاربردی بودن در دوخت انواع لباس‌ها، در دوخت وسایل منزل نیز کاربرد دارند. از پارچه‌های کرپ می‌توان در دوخت انواع پرده، رو میزی، رو مبلی و کوسن استفاده کرد.

کاربرد های پارچه کرپ

سخن پایانی

پارچه‌های کرپ یکی از شناخته شده‌ترین پارچه‌ها در صنعت خیاطی هستند که در دوخت انواع لباس‌ها کاربرد دارند. در این مقاله شما را با پارچه‌های کرپ و کاربرد آن‌ها، به طور کامل آشنا کردیم؛ چنانچه قصد دارید با انواع پارچه‌های دیگر نیز آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم مقاله انواع پارچه‌ها و الیاف از مجموعه دوخت برتر را مطالعه کنید.

سوالات متداول

پارچه کرپ باکیفیت چه ویژگی‌هایی دارد؟
پارچه کرپ باکیفیت از ویژگی‌هایی مانند سبکی پارچه، ضخامت مناسب، کشسانی پارچه، عدم چروک‌پذیری و داشتن بافت سوزنی شکل برخوردار است.

نحوه شست و شوی پارچه‌های کرپ به چه صورت است؟
برای حفظ بافت و حالت اولیه پارچه‌های کرپ پیشنهاد می‌شود این پارچه‌ها با آب سرد یا ولرم و با مواد شوینده بدون آنزیم شسته شوند.

نحوه اتوکشی و خشک کردن پارچه کرپ به چه صورت است؟
هنگامی که لباس مرطوب است آن را از یک چوب لباسی صاف آویزان کنید تا بعد از خشک شدن نیازی به اتوکشی نداشته باشد؛ اما در صورتی که لباس شما نیاز به اتوکشی داشته باشد، آن را پشت و رو کرده و سپس اتو کنید.

تیم تحریریه دوخت برتر

نویسنده
اشتراک گذاری در :‌

دیدگاه خود را درباره این بلاگ بنویسید

با ارسال دیدگاه خود درباره این بلاگ به بهبود و کیفیت بلاگ ها کمک کنید.