همهچیزهمهچیز دربارهی پلیسه | از تاریخچه تا بررسی 5 مورد از انواع پارچههای پلیسه
تیم تحریریه دوخت برتر
دسته بندی :
پارچه پلیسه طرحی زیبا و چشمنواز دارد که در عین سادگی زیبایی دوچندان به لباس میبخشد. در این مقاله از دوخت برتر به توضیح کاملی در رابطه با پارچه پلیسه پرداختهایم تا به طور کامل با این پارچه خاص آشنا شوید.
درباره پارچه پلیسه و تاریخچه استفاده از آن
پلیسه کردن پارچه، یک تکنیک نساجی است که شامل تا کردن پارچه به صورت یکنواخت به جلو و عقب برای ایجاد الگویی منظم و موازی است. استفاده از پلیسه در پوشاک و منسوجات به قرنها پیش برمیگردد و شواهد نشان میدهد که در طول تاریخ، مردم در مناطق جغرافیایی زیادی با فرهنگهای متفاوت از این پارچه استفاده میکردند. در سالهای دور چین دادن به پارچه، راهی برای راحتتر و کاربردیتر کردن لباسها بوده است. یکی از اولین نمونههای پارچه چیندار را میتوان در مصر باستان یافت، جایی که در آن لباسهای چیندار مردانه و زنانه نماد ظرافت و شیک بودن محسوب میشد.
در سلسله کُرهای گوریو (سال 918 میلادی) دامنهای چیندار، مشخصه اصلی لباسهای سنتی کره محسوب میشدند. دامنهای سنتی با چینهای منظم، به عنوان نمادی از ثروت و موقعیت اجتماعی فرد در نظر گرفته میشد، چرا که این لباسها هم به مقدار زیادی پارچه نیاز داشتند و هم فرآیند چین دادن به پارچه بسیار زمانبر بود.
در قرون وسطی در اروپا، پلیسهها در ایجاد یقههایی نقش داشتند که استادانه دوخته شده و مخصوص اشرافیان بودند و باز هم به موقعیت اجتماعی آن فرد اشاره میکردند. هنر پلیسه کردن پارچه در آن زمان از طریق راههای مختلفی انجام میشد، مثلا پلیسه با چاقو که شامل تا کردن متعدد پارچه به صورت منظم برای ایجاد چینهای تیز و زاویهدار بود. پلیسه جعبهای یکی از روشهای محبوب دیگر بود که چینهای پهنتری ایجاد میکرد که همگی صاف، مرتب و یکاندازه بودند. از طرفی، پلیسه کارتریج چینهای محکمی ایجاد میکرد که برای پر نشان دادن لباس استفاده میشد.
در دهه 1980 طراح مشهور ژاپنی «ایسی میاکه» که به دلیل داشتن نوآوریهایی با استفاده از پارچه و تکنولوژی در تولید لباسهای پر کاربرد و جذاب، به شهرت رسیده بود، کند و کاو در مورد حرکات و فرم بدن را آغاز کرد. در آن زمان میاکه با هدف گسترش راههای استفاده از این تکنیک، پلیسهکاریهای مختلف در پارچهها را طراحی و امتحان میکرد. تحقیقات و اکتشافات گسترده میاکه در مورد پارچه باعث شد تا به نوآوری در امر تا زدن پارچه و ایجاد پلیسه دست پیدا کند. در روش ابداعی او، با استفاده از گرما و فشار در تا زدن، خط اتوی دائمی بر پارچههای دوخته شده و برش خورده شد ایجاد میشد و در واقع برعکس زمانی که پارچهها پس از شکلگیری برش میخورند و دوخته میشوند، در این روش پلیسهکاری روی پارچهی بریده و دوخته شده انجام میشد. به دنبال این ابداعیات، این فرد خلاق چندین خط تولید نوآورانه دیگر نیز با نام خود در زمینه طراحی دوخت به ثبت رساند. در سال 2019، میاکه اولین شعبه از فروشگاههای خود را در توکیو افتتاح کرد. در قسمت پشتی این فروشگاه یک دستگاه پلیسهکاری قرار داده شده تا به مشتریان نشان دهند که این تکنیک چطور روی پارچه اعمال میشود. شاید برای شما جالب باشد که بنا بر مطلب موجود در سایت hito.style ایسی میاکه در باره خود این مطلب را گفته است:
او میگوید: «زمانی که من برای اولین بار در کشور ژاپن کار خود را در حوزه مد شروع کردم، مجبور شدم با علاقه بیش از حد مردم ژاپن به کالاهای خارجی و ایدههای کلیشهای در مورد اینکه یک لباس باید چه فرمی داشته باشد مقابله کنم.»
محبوبیت پارچههای پلیسه تا قرن بیستم ادامه یافت و طراحان لباس مشهوری از تکنیک پلیسه کردن پارچه در لباسهای خود استفاده میکردند. کوکو شنل و کریستن دیور از طراحان معروفی هستند که چینهای ظریف پلیسه در لباسهایشان نقش پررنگی دارد.
امروزه، این نوع پارچه مانند بسیاری از انواع پارچه همچنان در صنعت مد و پوشاک محبوب هستند و تکنیکها و فناوریهای جدید، امکان تولید طیف گستردهای از انواع پارچه پلیسه را فراهم کرده است. از پلیسههای آکاردئونی کلاسیک گرفته تا پلیسههای مدرن لیزری، پلیسهکاری همچنان یک تکنیک محبوب و جاودانه است. اگر به صنعت مد و فشن علاقهمند هستید و میخواهید مهارتهای مهم در طراحی لباس و استایل را یاد بگیرید، دوره طراحی لباس دوخت برتر را از دست ندهید.
معرفی انواع مختلف پلیسه
امروزه پارچه پلیسه در انواع مختلفی تولید میشود و برای دوخت شلوار و دامن بسیار ترند است. در ادامه با انواع مختلف این نوع پارچه زیبا آشنا میشویم.
• پلیسه جعبهای: این نوع پلیسه برای دوخت انواع پرده کاربرد دارد.
• پلیسه معکوس: این پلیسه زیبا در دوخت دامن و پیراهن کاربرد دارد.
• پلیسه آکاردئونی: این پلیسه تمام پارچه و لباس را میپوشاند و فاصلههایی یکسان دارد.
• پلیسه چاک دار: این مدل نیز نوعی پلیسه معکوس است که برای دامنها مینی کاربرد دارد.
• پلیسه چاقویی: این نوع پلیسه نیز تاهای هماهنگ و پهنی دارد که برای دامنها استفاده میشود.
برای مطالعه بیشتر: انواع جیب پر کاربرد
چه نوع پارچههایی برای پلیسه کردن مناسب هستند؟
پارچههایی که منشا آنها الیاف مصنوعی است میتوانند یک گزینه مناسب برای این نوع پارچه باشند. به این دلیل که تاهای ایجاد شده بر روی پارچههایی با الیاف مصنوعی ماندگاری بالایی دارند و به راحتی شکل خود را از دست نمیدهند. بهترین پارچهها برای تهیه پلیسه به شرح زیر هستند:
• پارچه مخمل
• پارچه ساتن
• پارچه کرپ
• پارچه تافته
• پارچه ژاکارد
آیا پارچه پلیسه شرایط نگهداری خاصی دارد؟
این نوع پارچه در عین زیبایی چالشهایی برای حفظ و نگهداری نیز دارد که چینهای آن خراب نشود. البته که در قدم اول جنس پارچه پلیسه اهمیت دارد و در نحوه نگهداری آن تاثیرگذار است. توصیه میشود برای نگهداری بهتر موارد زیر را رعایت کنید:
• پارچههای پلیسه را با آب سرد بشویید.
• توصیه میشود این نوع پارچه را با دست بشویید.
• بهتر است اتوکشی را به خشکشویی بسپارید.
همچنین سایت shop-happyland نیز درباره شرایط شستشوی پارچه پلیسه مطلب زیر را آورده است:
دمای آب تا ۳۰ درجه دمای ایده آلی است و بهتر است از مایعهای شوینده با میزان آنزیم کم استفاده شود. دقت داشته باشید که در انتها به هیچ عنوان لباس پلیسه خود را نچلانید یا فشار ندهید. سپس آن را در هوای آزاد و بدور از نور مستقیم قرار دهید.
جمع بندی
پلیسه طرح زیبایی با پیشینه چند هزار ساله است که امروزه نیز ترند شده و طراحان برجسته زیادی از آن در طراحیهای خود استفاده میکنند. امیدواریم این مطلب از دوخت برتر برای شما مفید بوده باشد و با شناخت کامل پارچه پلیسه به درستی تصمیم به استفاده از آن بگیرید. توصیه می شود برای ارتقای مهارت های خیاطی خود از دوره های آموزش خیاطی دوخت برتر دیدن فرمایید.
سوالات متداول
پلیسه چیست؟
پلیسه به معنی ایجاد تاهای ریز یا درشت، به صورت منظم یا نامنظم روی پارچه های مختلف است.
چین پلیسه چگونه به وجود میآید؟
چین روی این پارچه را می توان به وسیله اعمال فشار و یا دوخت روی پارچه ایجاد کرد.
چرا از پلیسه در طراحی انواع لباس استفاده میشود؟
این پارچه با اضافه کردن حجم متناسب لباس را از حالت سادگی خارج میکند.
تیم تحریریه دوخت برتر