الگوی پایه در خیاطی چیست؟ | 4 نکته برای رسم الگوی مادر دقیق تر
معصومه محمدی
دسته بندی :
در دنیای خیاطی، الگوی پایه یا الگوی مادر نقش بسیار مهمی دارد. این الگو به عنوان نقطه شروع هر پروژه خیاطی است و در واقع پایه و اساس کارهای بعدی دوخت و دوز، مثل برش پارچه، کوک زدن، کار با چرخ خیاطی و ریزهکاریهای دیگر را فراهم میکند. الگوی اولیه، در ایجاد الگو برای لباسهای مختلف کاربرد دارد، و به عنوان یک الگوی اولیه برای سایر الگوها عمل میکند. الگوی پایه بالاتنه، معمولا در لباسهایی مثل مانتو، جلیقه، پالتو، کت و بلوز یکسان است تنها در لباسهای خاص مثل لباس عروس و لباس شب خیاطان از الگوهای متفاوت و منحصربفرد استفاده میکنند.
با استفاده از الگوی پایه، میتوان لباسها را با سرعت و دقت بیشتری دوخت و به نتایج دقیقتری دست یافت. این الگو به عنوان یک راهنمای اساسی برای طراحی و ایجاد و درک اهمیت الگوهای خیاطی پیچیدهتر و پیشرفتهتر عمل میکند.
در ادامهی این مقاله،؛ به مراحل رسم، اندازهگیریها و نکات مهم در طراحی الگوی پایه بالاتنه خواهیم پرداخت.
الگوی مادر؛ از اندازهگیری تا ترسیم
برای رسم الگوی مادر، ابتدا باید قسمتهای مختلف بدن که از الگو برای آنها استفاده میشود، به طور دقیق اندازهگیری شوند. سپس با استفاده از عددهای بدست آمده و به کمک ابزارهای مناسب مانند متر، صابون، خط کش و … الگوی پایه روی کاغذ یا پارچه کشیده میشود. در این مرحله، تمرکز بالایی نیاز است تا الگو به درستی رسم شود.
اندازهگیریهای لازم برای ترسیم الگوی پایه بالاتنه
اندازهگیریهای مورد نیاز برای الگوی پایه بالاتنه شامل اندازههای:
- بالا تنه ی جلو
- بالا تنه ی پشت
- دور گردن
- دور سینه
- دور کمر
- فاصله سینه
- دور باسن
- قد آستین تا ارنج
- قد آستین تا مچ
- حلقه آستین
- سر شانه
- کارور جلو
- کارور پشت
- قد یا بلندی سینه
- قد یا بلندی باسن
است. این اندازهگیریها با دقت و با استفاده از ابزارهای مناسب باید انجام شود تا الگو به درستی رسم شود.
محاسبات لازم برای رسم الگوی بالاتنه
1_ اندازه دور سینه و دور باسن
- دور سینه و دور باسن برای رسم الگو باید به عدد ۴ تقسیم شوند. برای مثال، اگر دور سینه ۱۲۰ سانتیمتر باشد، آن را بر ۴ تقسیم میکنیم تا به عدد ۳۰ برسیم.
- همچنین در زمان کشیدن الگو، اندازهی دور باسن هم باید بر ۴ تقسیم شود.
2_ کارور جلو و کارور پشت
- اندازهی کارور جلو و پشت به عدد دو تقسیم میشوند تا الگوی جلو و پشت به تعادل برسد و برای دوخت مناسب باشد.
برای مطالعه بیشتر: منابع الهام برای طراحی لباس
3_ سر شانه
- اندازه سرشانه باید نصف شود تا به سایز مناسبی برای پنس سر شانه برسیم.
اندازه گیری درست سرشانه در خوش فرم ایستادن لباس بسیار مهم است. سایت taati نیز در این باره مطلب زیر را آورده است:
از انتهایی ترین گوشه گردن تا انتهای سرشانه به سمت دست، یعنی دقیقا تا قسمتی که سرشانه تمام می شود و شیب دست شروع می شود. این اندازه در یک خانوم معمولی باید 12 تا 12.5 و حداکثر در افراد درشت اندام 13 باشد. خیلی دقت کنید چون سرشانه توی خوش فرم بودن لباس خیلی موثر است.
4_ عرض و طول یقه
- محاسبه عرض یقه کمی پیچیدهتر از باقی موارد است؛ ابتدا اندازه دور گردن را بر ۶ تقسیم کرده و سپس به عدد بدست آمده ۰٫۵ اضافه میکنیم. مثلا اگر دور گردن ۴۲ سانت باشد، عرض یقه برابر با ۷٫۵ سانتیمتر خواهد بود.
- برای اندازهگیری طول یقه، عرض یقه را با عدد ۱ جمع میکنیم؛ پس لازم است که در محاسبات ابتدا اندازهی عرض یقه را بدست آوریم. به عنوان مثال اگر عرض یقه ۷.۵ سانت باشد، طول یقه را باید ۸.۵ سانتیمتر درنظر بگیریم.
5_ پنس سر شانه
- اندازه دور سینه تقسیم بر ۲۰ میشود تا اندازه مناسبی برای پنس سر شانه بدست آید.
6_ اندازه بالا تنه پشت
- برای رسم الگوی بالای تنهی پشت، اختلاف بالا تنه جلو و بالا تنه پشت باید محاسبه شود تا الگوی نهایی دقیق و بدون خطا باشد.
اگر در کشبدن الگوی بالاتنه تخصص و تجربه لازم را ندارید یا در صورتی که این فرآیند برای شما زمانبر است؛ میتوانید از دورهی «الگو بالا تنه» دوخت برتر کمک بگیرید.
نکات رسم الگوی پایه روی کاغذ
بعد از اندازهگیریهای لازم برای الگوی پایه و محاسبات ضروری، زمان رسم الگوی پایه بر روی کاغذ الگو فرا رسیده است. در این مرحله، برای داشتن یک الگوی پایه دقیق و کامل، به موارد زیر توجه کنید.
بیشتر بخوانید: 3 سبک اصیل طراحی لباس
- برای شروع ترسیم الگو، از سمت راست کاغذ شروع کنید. در واقع سمت راست کاغذ الگو، برای رسم بالا تنه جلو و سمت چپ آن برای رسم بالا تنه پشت کاربرد دارد.
- سپس از بالای کاغذ به اندازهای حدود ۹ تا ۱۰ سانتیمتر پایین بیایید. همچنین، نیاز است که از سمت راست نیز به اندازه ۲ تا ۱۰ سانتیمتر به سمت داخل بروید. (در اغلب موارد، ۲ سانتیمتر کافی است)
- برای رسم قسمت چپ الگو، بهتر است حدود ۵ سانتیمتر به سمت داخل بروید. (البته این مرحله اختیاری است و فقط در مواقع ضروری انجام میشود)
- در نهایت، از بخش بالایی کاغذ الگو (همان ۱۰ سانتیمتری که پایین آمدیم)، برای رسم الگوی یقه و سر شانه استفاده کنید.
سخن نهایی
- اگرچه این محاسبات ساده و اولیه هستند، اما برای انجام آنها به دقت و تمرکز بالایی نیاز دارید تا الگوی پایه به درستی رسم شود.
- استفاده از ابزارهای دقیق و مناسب برای اندازهگیری و رسم الگو ضروری است.
- بهتر است در اندازهگیریها به اعداد محاسبه شده اطمینان کنید و به صورت چشمی و با توجه به احساس خودتان ابعاد را تغییر ندهید تا الگوی نهایی برای دوخت مناسب باشد.
با رعایت مراحل و نکات گفته شده، و البته با کمی تمرین میتوانید الگوی پایه مطلوب را برای دوخت لباسهای خود به دست آورده و از این الگو برای بالاتنهی لباسهای مختلف استفاده کنید.
به طور کلی اگر رسم الگو برای شما دشوار است و تخصص کافی در این زمینه ندارید، در پکیج آموزشی الگو آماده مجموعهای کامل از الگوهای آماده با اندازههای مختلف از ۳۶ تا ۵۸ برای دوخت انواع لباسها و کت و شلوار، در اختیار شما قرار میگیرد. این مجموعه شامل الگوهای متنوعی است که برای دوخت لباسهای زنانه و مردانه بسیار مناسب هستند. با استفاده از این الگوها، میتوانید به سرعت لباسهای مختلف را دوخته و مهارتهای خود در خیاطی را ارتقاء دهید.
معصومه محمدی
معصومه محمدی القار مدیر مجموعه دوخت برتر در زمینهی آموزش طراحی و دوخت است. بیش از ۱۰۰ کتاب آموزشی در شاخه طراحی و دوخت، طی ۲۵ سال سابقه درخشان ایشان به عنوان دبیر آموزش و پرورش تالیف شده است که هدف والای الگو کشی آسانتر، و ایجاد اشتغال برای هنرجویان را در بر دارد.