17 مورد از ترفند های تمیز دوزی | نکاتی که شاید شما نیز از آنها بی خبر باشید!
امین هاشمی
دسته بندی :
- 1. اندازهگیری صحیح
- 2. برش اصولی
- 3. اتوکاری پس از دوخت هر درز
- 4. استفاده از لایی چسب
- 5. دوخت اصولی ساسون
- 6. دوخت اصولی زیپ
- 7. استفاده از خودکار حرارتی
- 8. آسترکشی
- 9. اهمیت به ظاهر داخلی لباس
- 10. پاکدوزی درز به روش دندان موشی
- 11. پاکدوزی درز با استفاده از چرخ سردوز
- 12. پاکدوزی درز با استفاده از قیچی زیگزاگ
- 13. پاکدوزی درز با استفاده از قیچی زیگزاگ و دوخت ساده
- 14. پاکدوزی درز با استفاده از دوخت زیگزاگ چرخ
- 15. پاکدوزی درز با استفاده از نوار اریب
- 16. پاکدوزی درز به روش فرانسوی
- 17. پاکدوزی درز به روش فاکوت
هنر خیاطی، نیازمند رعایت اصول و قواعد ویژهای میباشد که در صورت رعایت نشدن موجب کاهش ارزش این هنر میشود. یکی از قواعد مهم در خیاطی، تمیزدوزی و توجه به کیفیت ظاهر و دوخت لباس است. رعایت نکات ریزبینانه و داشتن دوخت تمیز در هنر خیاطی، رابطه مستقیمی با میزان مهارت و تجربه فرد دارد و توجه نداشتن به این موضوع باعث میشود تا هیچگاه تبدیل به یک خیاط محبوب و حرفهای نشوید. به همین دلیل تمیزدوزی در هنر خیاطی از اهمیت زیادی برخوردار است.
عناصر مختلفی در داشتن دوخت تمیز و باکیفیت اهمیت دارند که در ادامه این مقاله از دوخت برتر به آنها اشاره شده است.
1. اندازهگیری صحیح
بسیاری از افراد بر این باور هستند که مراحل تمیزدوزی پس از برش پارچه شروع میشود؛ اما اولین قدم در داشتن دوخت تمیز هنگام اندازهگیری برداشته میشود. چنانچه اندازهگیری به روش صحیح و با دقت تمام انجام نشود، نمیتوان از مراحل الگوسازی و برش پارچه عبور کرد؛ به همین دلیل اندازهگیری یکی از مهمترین مراحل در خیاطی میباشد.
2. برش اصولی
پس از الگوسازی لباس با استفاده از اندازههای صحیح، نوبت به برش پارچه میرسد. هنگام برش باید به نکاتی همچون متراژ پارچه، جنس و کیفیت آن توجه داشت. برای فرمول محاسبه متراژ پارچه میتوانید مقاله اندازه پارچه مورد نیاز را مطالعه کنید. علاوه بر این چنانچه پارچه شما طرحدار بود میبایست تمام قطعات الگو را به یک جهت برش دهید تا هنگام دوخت درزها، نقش و نگار پارچه کنار یکدیگر قرار گیرد و خروجی کار تمیز باشد.
3. اتوکاری پس از دوخت هر درز
اتوکاری پس از دوخت هر درز، کمک بزرگی به داشتن لباس شیک و تمیز میکند. پیشنهاد میشود تا درزها به صورت جداگانه اتو شده و پس از اتوکاری با استفاده از اتو سرد پرس شوند. پرس کردن درزها نکته قابل توجه و مهمی در داشتن درز صاف و تمیز است. برای پرس کردن درز میتوانید از اتوی سرد سنگی، چوبی، پلاستیکی و یا حتی از یک سنگ مسطح و شسته شده استفاده کنید. در زمان اتو کردن لباس ها باید به نکات مختلفی توجه داشته باشید. به عنوان مثال توصیه می شود به مطلب زیر از سایت kellysdrycleaners توجه داشته باشید:
You cannot use the same temperature setting for all types of fabric. For sure, you have seen silk garments burned by extremely hot irons. To avoid this, you should remember to sort your clothes according to temperature requirements.
شما نمی توانید از یک تنظیم دما برای همه انواع پارچه استفاده کنید. مطمئناً لباس های ابریشمی را دیده اید که توسط اتوهای بسیار داغ سوخته اند. برای جلوگیری از این امر، باید به یاد داشته باشید که لباس های خود را بر اساس دمای مورد نیاز مرتب کنید.
4. استفاده از لایی چسب
لایی چسب میبایست با توجه به جنس و رنگ پارچه انتخاب شود. برخی از لایی چسبها شامل لایی حریر، لایی کاغذی، لایی پرشین و لایی زانفیکس میشوند. لاییها از رنگبندی متنوع برخوردار هستند اما محبوبترین رنگ آنها سفید و مشکی میباشد. از لایی سفید برای پارچههای روشن و از لایی مشکی برای پارچههای تیره استفاده میشود. لایی برای ایستایی بیشتر پارچه به کار میرود و در اکثر مواقع میان دو لایه پارچه قرار میگیرد؛ به همین دلیل در خروجی نهایی لباس دیده نمیشود.
5. دوخت اصولی ساسون
ساسون یکی از اساسیترین مراحل دوخت لباس است، چرا که نقش بسیار مهمی در متناسب بودن لباس و اندام دارد. در اطراف برخی قسمتهای بدن که حجم زیادی دارند، پارچه آزادتر از قسمتهای دیگر خواهد بود که ایجاد ساسون به از بین بردن این آزادی و خوش فرم شدن لباس کمک شایانی میکند؛ اما دوخت ساسون میبایست به روش اصولی صورت گیرد تا لباس دچار کیست یا چین خوردگی نشود. برای دوخت ساسونهای بینقص به روش صحیح، مقاله آموزش دوخت انواع مختلف ساسون را مطالعه کنید.
6. دوخت اصولی زیپ
دوخت زیپ، در ایجاد آزادی حرکت و راحت به تن کردن لباس نقش مهمی را ایفا میکند؛ اما چنانچه دوخت آن از کیفیت بالایی برخوردار نباشد باعث آسیب دیدن زیپ در طول زمان و از بین رفتن جلوه و ظاهر لباس میشود. محبوبترین نوع زیپ، زیپ معمولی و زیپ مخفی است، از زیپ معمولی اغلب در دوخت شلوار و دامن استفاده میشود و زیپ مخفی در دوخت درزها کاربرد دارد و از نظر ظاهری قابل مشاهده نیست. برای اطلاع بیشتر از انواع زیپ و کاربرد زیپها مقاله تاریخچه زیپ را مطالعه کنید.
7. استفاده از خودکار حرارتی
خودکار حرارتی یکی از کاربردیترین لوازم مورد نیاز در خیاطی است که موجب تمیزی خروجی کار میشود. در سالهای گذشته برای مشخص کردن اضافه درزها، ساسونها و علامتهای موازنه از صابون خیاطی استفاده میکردند، اما این صابونها باعث چرک شدن پارچه شده و به راحتی شسته یا پاک نمیشدند. امروزه صابونهای خیاطی قدیمی جای خود را به خودکارهای حرارتی دادهاند. طرز استفاده از این خودکارها بسیار ساده است و با حرارت اتو به راحتی پاک میشوند و پارچه را چرک نمیکنند. برای آشنایی بیشتر با لوازم مورد نیاز خیاطی، مقاله لیست کامل لوازم مورد نیاز خیاطی را مطالعه کنید.
8. آسترکشی
آستری یک لایه نازک از پارچه است که داخل لباس قرار میگیرد و باعث دیده نشدن اضافه درزها و در نتیجه تمیز بودن کار میشود. این پارچهها برای ایجاد پوشش در لباسهای نازک مثل لباسهای دوخته شده با تور و گیپور و دیگر پارچههای بدننما، کاربرد دارند. یکی دیگر از کارکردهای آستری در دوخت لایههای داخلی برخی لباسها مثل کت و پالتو است. آستری انواع مختلفی دارد که شامل آستری پنبهای، ابریشمی، پلی استر، ساتن، کرکی، و پشم شیشه میشود. برای اطلاع بیشتر از انواع آستریها میتوانید مقاله آشنایی با انواع پارچه آستری را مطالعه کنید.
9. اهمیت به ظاهر داخلی لباس
اهمیت به ظاهر داخلی لباس امر بسیار مهمی است، به همین دلیل درزهای داخلی باید به بهترین روش ممکن پاکدوزی و اتوکاری شوند. رایجترین روش پاکدوزی درزهای داخلی استفاده از چرخ سردوز است اما روشهای متفاوتی برای پاکدوزی وجود دارد.
10. پاکدوزی درز به روش دندان موشی
پاکدوزی درز به روش دندان موشی را میتوان به صورت دستی یا با استفاده از چرخ خیاطی انجام داد. برای دوخت دندان خرگوشی با استفاده از چرخ خیاطی بهتر است از نخهای ظریف استفاده کنید و نخ انتخابی متناسب با جنس پارچه باشد. برای آشنایی با نخ مناسب پارچههای مختلف، مقاله معرفی چند نوع نخ خیاطی را مطالعه کنید.
11. پاکدوزی درز با استفاده از چرخ سردوز
پاکدوزی درز با استفاده از چرخ سردوز سادهترین و رایجترین نوع پاکدوزی میباشد. این روش در عین ساده بودن نیازمند رعایت نکات خاصی است، برای مثال هنگام پاکدوزی میبایست به نخهای سردوز توجه کنید تا نخ دچار پارگی نشود، همچنین باید با نهایت دقت از سردوز استفاده کنید تا قسمتهای اصلی لباس به تیغه سردوز برخورد نکنند.
12. پاکدوزی درز با استفاده از قیچی زیگزاگ
پاکدوزی درز با استفاده از قیچی زیگزاگ، برای لباسهای آستردار از جمله انواع کت، پالتو و دامن استفاده میشود.
13. پاکدوزی درز با استفاده از قیچی زیگزاگ و دوخت ساده
برای دوام بیشتر درز پاکدوزی شده با قیچی زیگزاگ، میتوانید در ابتدا با فاصله نیم سانتی متر جادرز را چرخ کنید و سپس لبه جادرز را با استفاده از قیچی زیگزاگ برش دهید.
14. پاکدوزی درز با استفاده از دوخت زیگزاگ چرخ
پاکدوزی درز با استفاده از دوخت زیگزاگ چرخ، یکی از راههای پیشنهادی برای افرادی است که چرخ سردوز ندارند به همین دلیل روش کاربردی و محبوبی محسوب میشود. برای این کار کافی است درجه زیگزاگ چرخ را تنظیم کرده و پس از چرخ کردن لبههای اضافه را قیچی کنید.
15. پاکدوزی درز با استفاده از نوار اریب
برای پاکدوزی درز با استفاده از نوار اریب، نیاز به جادرزهای 2 سانتی متری دارید. در ادامه از اریب پارچه، نوار اریب را به عرض 3 سانتی متر برش داده و به یکدیگر متصل کنید. پس از آماده شدن نوار اریب، قسمت روی نوار را رو به روی قسمت پشت جادرز قرار دهید و با فاصله نیم سانتی متر چرخ کنید. دقت داشته باشید که در این مرحله تنها یک سوم عرض نوار اریب چرخ میشود. در مرحله بعد لبه نوار را، یک بار تا قسمت لبه جادرز تا کرده و اتو کنید. سپس قسمت اتو شده را دوباره تا کنید و دوخت اصلی را انجام دهید.
16. پاکدوزی درز به روش فرانسوی
از پاکدوزی درز به روش فرانسوی، معمولا برای پارچههای نازک مانند حریر، ریون و ژرژت استفاده میشود. این روش از پاکدوزی اغلب در لباسهای که از آزادی زیادی برخوردار هستند کاربرد دارد. دوخت درز به روش فرانسوی، نیازمند یکونیم سانتی متر حق دوخت یا جادرز میباشد. برای این پاکدوزی، میبایست در مرحله اول پارچه را به سمت رو قرار دهید و به اندازه نصف حق دوخت یعنی هفت میلی متر چرخ کنید. پس از چرخ کردن درز را سبک کنید و تنها 3 میلی متر از حق دوخت را نگه دارید. در ادامه پارچه را به پشت برگردانده و به صورتی چرخ کنید که جادرز قبلی داخل حق دوخت قرار گیرد.
17. پاکدوزی درز به روش فاکوت
روش فاکوت، به نامهای درز شکسته مخفی و دو درزه کردن نیز شناخته میشود. برای پاکدوزی درز به روش فاکوت، حق دوخت نباید کمتر از 2 سانتی متر باشد. در قدم اول حق دوخت را چرخ کنید و سپس یکی از لایههای جادرز را به گونهای سبک کنید که تنها نیم سانتی متر باقی بماند. در مرحله بعد جادرز قیچی نشده را به گونهای روی جادرز قیچی شده برگردانید که لبه جادرز روی قسمت چرخ شده قرار گیرد و سپس اتو کنید. پس از اتو کردن، جادرز را یک بار دیگر تا کنید تا لبه کار مخفی شود و دوخت نهایی را انجام دهید.
سخن پایانی
تمیزدوزی از آسیب دیدن لباسها در مدت زمان کوتاه جلوگیری میکند و باعث افزایش مقاومت و دوام لباس میشود، همچنین تمیزدوزی میتواند به کسب و کار شما اصالت ببخشد و توجه بیشتر خریداران را به برند شما جلب کند.
سوالات متداول
تمیزدوزی چه مزایایی دارد؟
تمیزدوزی باعث میشود که لباسها یا پروژههای خیاطی با ظاهری زیبا و حرفهای به اتمام برسند.
تمیزدوزی در خیاطی به چه معنا میباشد؟
تمیزدوزی به معنای دقت در انتخاب مواد، درستی اندازهگیری و ترسیم الگوها و دقت در اجرای دوخت و دوز است. این موارد به صورت مستقیم بر کیفیت نهایی محصول تاثیر گذارند.
رایجترین روش پاکدوزی درز چه روشی است؟
پاکدوزی درز با استفاده از چرخ سردوز سادهترین و رایجترین نوع پاکدوزی میباشد.
امین هاشمی